testblog

De wijk staat bestuurlijk weer in de spotlight. Bij grote opgaven, zoals de energietransitie en de zorg, wordt er gekeken naar de gemeenschap. Tegelijkertijd trekken burgemeesters aan de bel omdat het sommige wijken echt niet goed gaat. Margaret Wheatley zei: “Whatever the problem, community is the answer”. Als dat klopt, dan zou die nieuwe spotlight op de wijk ook betekenen dat we in gemeenschappen zouden moeten investeren.

Astrid Huygen en Kees Fortuin zijn op verkenning gegaan om te ontdekken wat we weten over de opbrengsten van investeren in gemeenschappen in het algemeen en Asset Based Community Development in het specifiek. Om vervolgens te kijken naar wat dit betekent voor het werk van gemeenten. Hoe past dit (of niet) binnen gemeentelijke processen? En als de gemeenschap van de gemeenschap is, wat heeft de gemeente daar dan te zoeken?
In deze bijeenkomst praten we hier ook over door met Han van Geel (gemeente Zutphen) en Rik Kors (gemeente Utrecht). Want deze verkenning is een startpunt, maar wat zou helpen om hier verder in te leren en uit te proberen? Dit is dan ook een uitnodiging aan deelnemers van deze sessie om hier actief over mee te denken. Bij de afsluiting kun je even achterover leunen, maar waarschijnlijk zit je op het puntje van je stoel. Cormac Russell, een autoriteit op het gebied van Asset Based Community Development, kan als geen ander de praktijk en het belang van werken aan sterke gemeenschappen verbeelden. Hij neemt ons mee in één van de rollen die een ambtenaar op zich kan nemen: de ‘gapper’.

Leave a Reply